Tabletlerdeki Web Sitesi Sorunları

“Dokunmak” tabletlerde ne kadar “tık” yerine kullanılan bir kelime olsa da, fare imleciyle tıklamak kadar kolay olmasa gerek. Kullanıcıların parmakları fare imleci kadar küçük olmadığı için istemeden farklı yerlere gitmeleri doğal. Ve gitmek istedikleri yere gidemeyince de kullanıcılar sitenizden vazgeçebilirler.

Jakob Nielsen’in iPad kullanılabilirliği üzerine yaptığı araştırmalar “read-tab asimetrisi” nin büyük bir problem olduğunu ortaya koymaktadır. (Türkçesi: Okunacak kadar büyük ancak dokunmak için küçük metin”). Linkler birbirlerine çok yakın olduğunda, yanlış bir linke dokunmak, yanlış sayfaya gitmek, ya da yanlış beden, renk veya ödeme şeklini seçmek olası bir problem olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır.

iPad’in güzelliği düzenli siteler için çok güzel imge oluşturmasıdır, bu yüzden web sitenizi iPad için tasarlarken çok fazla şey yapmanız gerekmez. Fakat bu bizi, kullanılabilirlik için de çok fazla değişiklik yapılması gerekmez gibi bir düşünceye sevketebilir. Şunun farkına varmalıyız ki, şuanda site tasarımlarımız tabletlerde kullanıcılar için bazı sorunlara yol açıyor olabilir. Bu nedenle navigasyon menüleri, kategoriler bölümü, sipariş bağlantıları ve konfigrasyon özellikleri gibi önemli kısımların dokunuş açısından kullanıcı dostu olduğundan emin olmalıyız.

Tabletlerdeki Web Sitesi Sorunları

Küçük Menü Metinleri

Birçok site anasayfanın sol sütunda ve kategori sayfalarında basit metin menüleri kullanıyor. Bu şekilde birçok öğeyi güzel bir şekilde tek bir listede bir araya getirmek mümkün olabiliyor. Fakat, tabletlerde ise bu linklere dokunmak zor olabiliyor.

Zappos’un iPad sayfalarındaki metin bağlantıları yeteri kadar kullanıcı dostu denebilir.

Küçük Bağlantılar

Cabela’s tanıtım başlığındaki bağlantıların etrafında yeteri kadar ekstra boşluk kullanarak iPad kullanıcıları için rahat bir kullanım imkanı sunuyor.

Sayfalandırma

Sayfalandırmayı unutmayalım – en iyi şartlarda bile kullanıcılar için problem yaratabilecek bir kısım. Küçük numaralı linklere doğru şekilde dokunmak metin bağlantılarına göre daha zor. Bu durumda “Hepsini görüntüle” bağlantısını deneyin veya sayfa numaralarınızı daha büyük punto kullanarak yazabilirsiniz.

Butonlar

İşlem butonları sayfaya yerleştirilirken dikkatli olunmalı. Mesela, Golfballs.com sitesi sayfalarında “Şimdi Satın Al” ile “Daha Fazla Bilgi” butonları arasında biraz daha ekstra boşluk kullanabilirdi.

Zappos ürün sayfasındaki işlem butonlarını gayet iyi yerleştirerek bu konuda güzel bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Butonlar hem geniş hem de hoş bir şekilde boşluklarla birbirlerinden ayrılmış.

 

Sitenizdeki bağlantıların iPad üzerindeki tıklanabilirliğini doğrudan kontrol edebilir veya bu iş için iPadPeek gibi simülatörler de kullanabilirsiniz. Çok basit stil değişiklikleri yaparak dokunmatik ekranlarda da sitenizin kullanılabilirliğini arttırabilirsiniz.

(Not : Resimlerin bir kısmı getelastic.com sitesinden alıntı yapılmıştır.)

 

Leave a comment