Gmail’de Engellenen Resimler için 8 Tasarım Taktiği


Gmail tüm dünyada çok popüler olan bir e-posta servisi ve Türkiye’de de çok yaygın şekilde kullanılıyor. E-posta aboneleriniz arasında da çok sayıda Gmail kullanıcısı olabilir. Peki, müşteriniz sizi güvenli listesine eklese bile Gmail’in HTML formatındaki resimleri göstermediğini biliyor muydunuz ?

Aslında, e-posta alıcıları Gmail’de resimleri görünür hale getirebilme seçeneğine sahip, ama çoğu bunu yapmaz, çünkü uğraşmak istemezler. Benzer şekilde, çoğu e-posta tasarımcısı ve pazarlamacısı da resimlerin e-posta servisleri tarafından engellenmemesi için e-postalarını geliştirebilirler ama onlar da biraz tembellik yapıyor. Bazıları da böyle bir problemin varlığını farkedemiyor bile.

Artık hiçbir bahaneniz kalmıyor. Bu yazıda karakteristik e-postaların Gmail’de nasıl göründüğünü göstereceğim sizlere – güzel, kötü ve çirkin. Artı olarak, resimler engellendiğinde e-postalarınızı optimize etmeniz için 8 ipucu vereceğim.

1. Mesajınızın başında e-postanızın web-tabanlı versiyonu için link verin.

Eğer resimleriniz e-posta servisi tarafından engellenirse , gönderdiğiniz e-posta taslak şeklinde görünür. Bu maddede belirtilen yöntem de e-posta taslağından kurtulmanın en kolay yoludur. Maalesef, Delia tarafından gönderilen e-postada böyle bir link yok – e-posta alıcıları teklifi görebilmek için yeşil bölgedeki Gmail linkine tıklamaları gerekiyor.

E-postanızın web-tabanlı versiyonu için verdiğiniz linkin kullanıcılar tarafından kolay farkedilir olduğundan emin olun. Comp-U-Plus bu yöntem için güzel bir örnek sunuyor:

Anthropologie’nin linki ise hem gözden kaçabilecek şekilde hem de zor okunuyor:

E-postanın altında linkin tekrar verilmesi de iyidir, çünkü bazı okuyucular e-postanızı alttan taramaya başlayabilir ve linkinizi görebilir.

 

2. Linkinizin düzgün çalıştığından ve Web-versiyonunun resimlerinizi gösterdiğinden emin olun.

Diesel Cult linki gayet açık ve güzel bir şekilde vermiş. Ama linke tıklandığında karşımıza gelen sayfanın tamamen boş olması gerçekten kötü.

3. Önemli resimleriniz için alteranatif metin (alternate text/alt text) kullanın.

Bu özellikle başlıklar, özel teklifler ve diğer yönlendirme önerileriniz için önemlidir. Circuit City kendisi için önemli resimlerine alternatif metin eklemiş, ve resimlerin e-posta servisleri tarafından engellenmesi halinde kullanıcıların boş resimlerle karşı karşıya kalmasını engellemiş. Bu harika bir fikir, hem daha az karmaşık hem de okuyucuların tekliflere yönlendirilmesi için yeterli.

Maalesef, GAP resimleri için alternatif metin kullanmamış. Sadece kupon kodları görünüyor, indirimler veya diğer teklifler okuyucular tarafından görüntülenmiyor.

Resimleri görünür hali ile GAP’in e-postası :

Body copy (*) içeren e-posta tasarımları iyi değildir ancak mesajındaki resimler engellendiğinde bu e-postalar sana avantaj kazandırır. Tekliflerinizi body copy şeklinde yazılı olarak açıklamanız iyi bir fikir olabilir, ister inanın ister inanmayın ama bazı e-posta programları Gmail’den daha kötü. Aşağıda , çok sayıda webmaster ve web host tarafından kullanılan popüler açık-kaynak (open-source) e-posta sunucusu Squirrel Mail’den bir screenshot (ekran görüntüsü) görebilirsiniz.

Squirrel Mail:

Gmail:

E-postanın resimleri görünür şekildeki hali:

Alternatif metin engellense bile, eğer %20 indirim ifadesi e-posta metninde yeralıyor olsaydı okuyucu bu e-postanın özünü kavrayabilirdi.

Blue Nile’in e-postası, resimli veya resimsiz haliyle kullanışlı e-postaya harika bir örnek. E-postasında yazıları çok iyi kullanmış, tüm resimler engellenmiş olsa da gayet iyi bir e-posta gibi görünüyor:

Resimleri engellenmiş hali:

4. Belirli ürünlerin isimlerini ve fiyatlarını uygun olan yerlere yerleştirin.

Comp-U-Plus ürün adı ile birlikte; liste fiyatını, Comp-U-Plus fiyatını ve özel e-posta fiyatını da gösteriyor. Ürünün linkleri uzun ve dağınık ama okuyucu e-postanın vermek istediği mesajı kavrıyor. Müşterilerinizi sitenizin linkine tıklamaya ikna edebilmeniz için cazip teklifler sunmanız önemli.

Best Buy’un e-postasındaki gibi “Ürün 1, Ürün 2, Ürün 3” şeklindeki linkler pek iç açıcı görünmüyor:

5. Üst bağlantıları (hyperlink) kamufle edecek renkleri kullanmaktan kaçının.

Abercrombie and Fitch’in e-postasındaki mavi linki kolayca ayırt edebiliyor musunuz ?

Williams-Sonoma’ın e-postasındaki kataloga yönlendiren link çok da kötü değil, fakat e-postanın altındaki “See all of our newest items” linkini okumak oldukça güç :

Bu örnekteki daha iyi :

6. En iyi tekliflerinizi en üste yazın.

Web sitesi ziyaretçilerinin web sayfasındaki tetikleyici anahtar kelimeleri araması gibi e-posta alıcılarınız da ilgilendikleri anahtar kelimeler için e-postanızı hızlıca tararlar. Genelde büyük resimler tekliflerden daha fazla dikkat çeker, ve okuyucularınızın tekliflerinizi farketmemesine neden olabilir.

REI’nin e-postasındaki resimler engellense bile, alıcılar kendileri için en önemli mesajı almış olurlar zaten. %15 Hoşgeldin indirimi gayet güzel görünüyor :

Şu bir gerçek ki; çoğu kullanıcı öncelikli olarak önüne gelen sayfayla ilgilenir ve sayfayı kaydırıp da altlarda kalan görünmeyen kısımlara her zaman bakmak istemeyebilir. Ama teklifinizi e-postanın üstlerinde ve görünür şekilde yazarsanız resimleriniz engellense bile okuyucuyu etkileyebilirsiniz.

7. Tasarımlarınızı farklı tarayıcılarda test edin.

Internet Explorer (IE) ‘de iyi görülen e-postalar Firefox’da berbat görülebilir, tam tersi de aynı şekilde. Aşağıda Comp-U-Plus’ın aynı e-postasının farklı 2 tarayıcıda nasıl göründüğüne bakabilirsiniz :

Firefox:

Internet Explorer:

8. Tüm listenize e-posta göndermeden önce farklı e-posta servislerinden test hesaplarınıza deneme amaçlı e-postalar gönderin.

Konuyla ilgili unuttuğum birşeyler olduğunu düşünüyorsanız, bunları yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

 

UPDATE : Delia’nın son gönderdiği e-posta daha da geliştirilmiş :

 

*Body copy : slogan olarak kullanılan reklam başlıklarının altına yazılan reklamı açıklayıcı metin.

 

(Not : Resimlerin bir kısmı getelastic.com sitesinden alıntı yapılmıştır.)

 

Leave a comment