Reklam Tasarımında Model Kullanmak

Bir e-posta kampanyasında, broşürde, afişte, web sitesinde yayınladığınız reklamlarda bir model kullanıyorsanız şu soruya bir yanıt verebilmelisiniz: modeliniz reklamınızın etkisini arttırıyor mu, azaltıyor mu? Burada tabii ki ünlü bir modelden bahsetmiyoruz, o zaman bu soruyu sormaya gerek kalmazdı zaten. Burada söz konusu olan tanınmamış bir reklam yüzü, bu tür modeller de çok sayıda eticaret sitesi tarafından müşteri kitlesini daha fazla etkileyebilmek için reklamlarda sıkça kullanılmaktır.

Reklam tasarımlarında model kullanan birçok eticaret sitesi müşterileri etkileme konusunda en önemli şeyi gözden kaçırıyor: modelin bakışları… Oysaki modelin bakışları burada müşterileri etkileyebilecek en önemli argümandır. Bu konuyu daha da anlaşılır hale getirmek için öncelikle eye-tracking kavramını açıklamam gerekiyor.

Eye-Tracking Nedir?

Eye-tracker denen elektronik cihaz sayesinde, deneğin göz hareketlerini takip ederek karşısındaki ekranda nereye, ne kadar baktığının tespit edilmesidir. Eticaret literatüründe, online ziyaretçilerin web sayfalarında hangi bölgelere daha çok baktığının belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu sayede web sitesi ve reklam tasarımlarının optimize edilerek, daha etkileyici tasarımlar ortaya konulmaya çalışılmaktadır.

Bu konuyu eye-tracking çalışmalarına dayanarak ele alacağız. Eye-tracking uzmanlarından Bunnyfoot’un araştırmalarına göre, modelin gözleri web kullanıcılarının bakışlarını da etkilemektedir:

Bir diğer örnek:

Yukarıdaki örneklerde gördüğünüz gibi web kullanıcıları reklamdaki başlık, marka logosu, ürünün yanısıra modelin gözlerinde de çok fazla dikkat ediyor. Ancak, modelin direkt olarak karşıya doğru bakması dikkatleri gereğinden fazla modelin üzerine çekmektedir. Bunun yerine modelin ürüne doğru bakması ise internet kullanıcılarının dikkatlerinin ürün üzerinde yoğunlaşmasını sağlıyor. Bu şekilde reklam daha etkileyici hale geliyor.

Bu araştırmanın bilinmesine rağmen, hala birçok eticaret sitesi reklam tasarımlarında modeli etkin şekilde kullanamamaktadır. Direkt olarak online kullanıcılara bakan aşağıdaki örnekler bunun bir göstergesidir.

Tam tersi yöne bakanlar ise daha da kötü :

Ve belirsiz bir yöne bakanlar :

Sizler de daha etkileyici tasarımlar ortaya koymak istiyorsanız, bu araştırma müşterilerinizin dikkatini ürününüz üzerinde toplamanızda sizlere yardımcı olacaktır.

 

One response to “Reklam Tasarımında Model Kullanmak”

Leave a comment