Sosyal Ağlardaki Trendler ve 2011 İstatistikleri

sosyal medya

Sosyal ağların günümüzde ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ağlara katıların sayısının giddikçe arttığını dikkate alırsak, artık bu ağların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduklarını söyleyebiliriz. Sosyal paylaşım ağları eticaret sektörü için de önem verilmesi gereken konuların başında geliyor. Bu yüzden sosyal ağlarla ilgili gelişmeleri ve trendleri takip edilmesi gerekiyor. Bu yazımda da dünya çapındaki sosyal ağlar üzerine bazı ilginç istatistik ve trendleri araştıran danışmanlık şirketi Invesp Consulting tarafından geçtiğimiz yıla dair sosyal ağları inceleyen yeni araştırmasının sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.

 

Kaç Milyon Kişi Sosyal Ağlara Dahil Oluyor ?

Araştırmanın sonuçlarına göre 7 milyarlık dünya nüfusunun 1.2 milyarının sosyal ağ kullanıcısı olduğu tahmin edilmiş. Online kullanıcıların sosyal ağ kullanma oranı da %82 olarak belirlenmiş.

Sosyal Ağlarda Ne Kadar Vakit Geçiriliyor ?

Sosyal ağlara dahil olan online kullanıcıların zamanının %20’sini bu ağlarda geçirdiği tespit edilmiş.

Ülkelere göre dağılıma baktığımızda, sosyal ağlarda en çok vakit geçiren ilk 10 ülkenin vatandaşlarının bu ağlarda ayda ortalama kaç saat harcadıklarını aşağıdaki grafikte görebiliriz. Türkiye ayda ortalama 10.2 saat ile üst sıralarda yer alıyor.

Kadın-erkek ayrımına baktığımızda da kadınların erkeklerden daha fazla sosyal ağlarda vakit harcadıklarını görüyoruz.

Yaşlara göre değerlendirildiğinde ise, üstteki grafikte gördüğünüz gibi 15-24 yaş arası gençlerin diğer yaş gruplarına göre 2 kat daha fazla sosyal paylaşım sitelerinde zaman harcadıklarını anlıyoruz.

Mobil Sosyal Ağların Durumu

Akıllı telefonlarla birlikte sosyal ağlara mobil olarak da girebilmek mümkün oldu. Bu telefonların sayısı arttıkça da mobil sosyal ağ kullanıcılarının sayısının doğru orantılı olarak arttığını söyleyebiliriz. Ülkemizde sayıları çok fazla olmasa da ABD ve Avrupa ülkelerinde mobil sosyal ağın çok daha ileride olduğunu görüyoruz. Aşağıdaki tabloda hangi ülkede yüzde kaç mobil sosyal ağ kullanıcısı olduğu belirtilmiş .

Twitter ve Facebook’ta 2011’de En Çok Hangi Konu Konuşuldu ?

2011’de çok önemli konular gündeme gelmişti. Özellikle hayatını kaybeden tanınmış kişiler aylarca konuşuldu. Aşağıdaki grafikte Twitter ve Facebook’ta en çok konuşulan 10 konu sırasıyla listelenmiş. Facebook sıralamasına baktığımızda Usame Bin Ladinin ölümünün en çok konuşulan gündem maddesi olduğu anlaşılıyor. Libya’ya yapılan askeri operasyonu, Steve Jobs’ın ve Amy Wınehouse’un ölümü ise daha alt sıralarda kalmış. Twitter’da ise Castle in the Sky(Gökteki Kale) isimli animasyon filminin twit rekoru kırarak birinci olduğu görülüyor.

One response to “Sosyal Ağlardaki Trendler ve 2011 İstatistikleri”

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Tebrikler. Almanca C1 sınavında sunum konumu “Sosyal Ağlar” olarak seçmiştim ve bazı kaynaklara ihtiyacım vardı. Özellikle istatistikler çok iyi oldu. Teşekkürler. 🙂

    Like

Leave a comment